Antwerpse triatlonclub Atriac gaat in zee met River Cleanup voor propere natuur

Zwerfvuil en plastic afval in rivieren blijven wereldwijd een groeiend probleem. Voor duursporters die vaak buiten trainen in de natuur is dat erg tastbaar. Daarom besloot de Antwerpse triatlon- en duatlonclub Atriac om een samenwerking aan te gaan met de Belgische ngo River Cleanup, die mensen uitdaagt om regelmatig tien minuten lang afval op te ruimen.  Via opruimacties met de club en het in de kijker zetten van River Cleanup op de sportkledij willen de triatleten hun steentje bijdragen.

Elk jaar belandt meer dan 11 miljard kilogram plastic afval in onze rivieren en oceanen. Een groot deel van dit afval is zwerfvuil afkomstig uit onze straten, dat via rivieren zijn weg vindt naar zeeën en oceanen. River Cleanup heeft als doel om zo veel mogelijk plastic afval te onderscheppen alvorens het in de natuur terechtkomt.

Als eerste sportclub in België willen de atleten van Atriac mee hun schouders onder het initiatief zetten. “De missie van River Cleanup ligt helemaal in lijn met hoe wij kijken naar duurzaamheid,” zegt voorzitter Guy Van Pelt. “Multisporters zwemmen, fietsen en lopen dagelijks in de natuur, en worden overal geconfronteerd met zwerfvuil. Wij willen ons inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen kan blijven sporten in een propere omgeving.”

De club zal zijn leden motiveren om regelmatig tien minuten zwerfvuil te gaan opruimen, en tijdens trainingen zo veel mogelijk op te rapen. Ook willen de triatleten inzetten op de zichtbaarheid en bekendheid van River Cleanup. “Onze nieuwe triatlonkledij is bedrukt met het logo van River Cleanup,” zegt Kevin De Backer, trekker van de werkgroep duurzaamheid binnen Atriac. “Op die manier zullen onze atleten ons engagement uitdragen op alle wedstrijden, die hoofdzakelijk buiten in de natuur zijn.”

Tijdens hun jaarlijkse trainingsweekend vorige maand verzamelden de Atriac-atleten al 50kg zwerfvuil in het gemeentepark van Brasschaat. Een grote delegatie van de club was ook aanwezig op de start van de River Cleanup-challenge vorige week aan het Centraal Station, waarbij ze allen drie andere kennissen uitdaagden om ook tien minuten zwerfvuil te gaan rapen.

Thomas de Groote, oprichter van River Cleanup, is bijzonder opgetogen met de samenwerking. “Plasticvervuiling is immers één van de ernstigste milieuproblemen, want plastic verdwijnt nooit. Hoe meer helpende handen zich engageren, hoe meer afval we uit onze rivieren en oceanen kunnen houden,”, aldus de Groote.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *